Tämä ohjelma koostuu kahdesta osasta - esitelmästä ja työpajasta. Ensimmäisessä osassa tutustumme aiheisiin, joista on syytä olla tietoinen, jos aikoo lainata kielen tai kieliä fiktiiviseen ympäristöön. Esitelmä kestää n. 45 minuuttia ja lyhyen tauon jälkeen ideoimme ((epä)todellista) puhetta. Jos haluat osallistua vain jompaan kumpaan osaan, se on täysin ok. Suosittelen kuitenkin välttämään kauhean myöhässä olemista, jos tulet vain toiseen osaan.
Ensimmäisessä osassa esittelen lähestymistavan, jolla lisätä useita kieliä fiktiiviseen maailman ilman, että joutuu luomaan yhtäkään. Esimerkkinä kerron kuinka tein tämän käytännössä omaa roolipelimaailmaani luodessa. Jatkan käsittelemällä eri näkökulmia, jotka on syytä ottaa huomioon lainattavia kieliä valitessa. Erityisesti kiinnitän huomiota historialliseen ja käynnissä olevaan sortoon sekä siirtomaavaltaan. Lisäksi käsittelen muita tosimaailman sosiaalisia tekijöitä ja käytännön tekijöitä unohtamatta tarinankerronnallista näkökulmaa. Aikaa keskustelulle on, ja se voi hyvin tapahtua esityksen aikana.
Tauko kestää 5-10 minuuttia.
Toinen osa alkaa lyhyellä johdannolla ja sen jälkeen pääsette rakentamaan tarinoita ja/tai ideoita pienissä ryhmissä - tai, jos osallistujia ei ole paljon, yhtenä ryhmänä. Työn pohjaksi annan teille puheeseen ja kieleen liittyviä tarinasiemeniä. Työpajan aikana vastaan mielelläni kysymyksiin. Lopuksi jaamme tarinat koko ryhmän kanssa ja annan rakentavaa palautetta kaikille osallistujille.